Onweer
Het is iedere zomer weer hetzelfde liedje. Na een aantal dagen flinke hitte, volgen er flinke onweersbuien. Maar waarom eigenlijk? En kun je deze energie opvangen om te gebruiken als elektriciteit?
Kijk hieronder of klik op de tags ...
Het is iedere zomer weer hetzelfde liedje. Na een aantal dagen flinke hitte, volgen er flinke onweersbuien. Maar waarom eigenlijk? En kun je deze energie opvangen om te gebruiken als elektriciteit?
Kijk hieronder of klik op de tags ...
Het onweer - Roman
In een Argentijnse woestijn botsen de geloofsovertuigingen van een gestrande dominee en een garagehouder op elkaar: de eerste gelooft in de hand van God, de tweede in de wetten der natuur.
Onweer: een kleine cultuurgeschiedenis
Eeuwenlang was men bang voor onweer, dat beschouwd werd als de straf van God. Met gebed, hoefijzers, donderstenen en andere afweermiddelen poogde men het gevaar af te wenden. Maar toen onze verlichte voorouders eenmaal de natuurkundige oorzaak van onweer doorkregen en in 1752 de bliksemafleider was uitgevonden, verdween de angst. Daarna begon men zelfs aan het onweer, met al zijn verrassingen en spanningen, esthetische genoegens te beleven. In de Haarlemse Sint-Bavo speelde het orgel onweersfantasieën, in de griezelliteratuur bliksemde het flink en op menig schilderij leidde het onweer tot verheven ervaringen. Waren liefdesvonken in gedichten nog metaforen, in de geneeskunde werden de bliksemschichten nagebootst als onderdeel van een seksuele therapie die lust en wellust moest bevorderen. Dit is in een notendop de cultuurgeschiedenis van Nederland die in het schitterende boek 'Onweer' uit de doeken wordt gedaan. Het was een geniale vondst om het onweer als invalshoek te nemen in een beschrijving van wetenschap, cultuur, mentaliteit en religie in een periode tot en met de Romantiek. Voorzien van illustraties in kleur en zwart-wit, eindnoten, literatuurlijst en register. Een unieke vorm van geschiedschrijving over de ontwikkeling van opvattingen over de schoonheid van onweer.
Spuitende slagaders + overstromende oceanen wat je zelf kunt doen bij kleine en grote rampen
Leer op een leuke manier hoe je moet handelen bij allerlei kleine en grote rampen, zoals een botbreuk of verslikking en een lawine of onweer. Met grappige kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Waarom is er donder en bliksem?
Hoe ontwikkelt een onweersbui zich en wat is de rol van donder en bliksem daarbij? Met een proefje en, ook paginagrote, kleurenfoto's. Vanaf ca. 10 jaar.
Extreem weer: onweer
Ontdek hoe onweer ontstaat, wat er dan gebeurt, wat de gevolgen zijn en wat je het beste wel en niet kunt doen. Met kleurenfoto's. Vanaf ca. 8 t/m 10 jaar; ook voor moeilijke lezers.
Donder en bliksem
Wat zijn donder en bliksem, hoe ontstaan ze en wat is de betekenis ervan voor mensen, dieren en planten? Met opdracht en grote kleurenfoto's. Vanaf ca. 8 jaar.
Over onweer en spoken
Een prachtig prentenboekje in dichtvorm. Onweer en spoken zijn voor peuters en kleuters vaak angstige begrippen. In dit boekje wordt hier op een speelse manier uitleg aan gegeven, want hoe zit dat nou eigenlijk met onweer en spoken?
Waterland-Onweer
Ballonstrip van Marc Legendre. Deel 5 uit de waterland serie.
Extreem weer
Ontdek alles over cyclonen, moessons, onweer en tornado's. Hoe ontstaan ze, wat voor invloed hebben ze en wat kun je ertegen doen? Met veel levensechte 3D-kleurenillustraties. Vanaf ca. 11 jaar.
Stroomopwaarts: revoluties in elektriciteit
Geschiedenis van de opwekking en het gebruik van elektriciteit, de lopende groene energietransitie en mogelijke vernieuwingen.
Kunnen muggen dronken worden? 100 alledaagse mysteries
100 alledaagse mysteries Zou je een geamputeerd been mee naar huis mogen nemen? Kun je tijdens het fitnessen elektriciteit opwekken? Enne wie bedacht het apenstaartje eigenlijk? Elke dag geeft nrc.next antwoord op de meest interessante, kleurrijke en spannende vragen van lezers in de meest gelezen rubriek van de krant, Next question. In Kunnen muggen dronken worden? staan alleen de honderd allerbeste van de afgelopen twee jaar. De opvolger van het succesvolle Hoe smst een Chinees? (20.000 ex. verkocht) Na het lezen van dit boek ben je voorzien van allerlei bizarre weetjes en nuttige feitjes.
Woestijnstroom
De geschiedenis, het heden en de toekomst van centrales die door concentratie van zonlicht elektriciteit opwekken.
Michael Faraday and the electrical Century
Levensbeschrijving van de Engelse natuur- en scheikundige (1791-1867) en zijn bijdrage aan een nieuw tijdperk waarin het opwekken van elektrische energie voor massale toepassingen en de distributie ervan over grote gebieden mogelijk werd.
Het goedige monster
Een vuurspuwend, goedig monster is de mensen behulpzaam bij het opwekken van elektriciteit. Prentenboek met grote schilderingen in heldere kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
De bliksem in cijfers
De bliksem in cijfers, allerlei feitjes over de bliksem.
Is de energie van bliksem bruikbaar?
Het zou wel handig zijn als je de energie van blikseminslagen op kon vangen; het gaat namelijk om véél energie.